Ca urmare a dispozițiilor date de către conducerea MAI și IPJ Neamț, Poliția Locală Piatra Neamț a continuat acțiunile de verificare a mijloacelor de transport rutier de persoane și a spațiilor comerciale/terase/unități de alimentație publică, cu privire la respectarea măsurilor și regulilor stabilite, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii SARS – CoV2.

În acest context, în perioada 06.07.2020 – 23.07.2020, lucrătorii din cadrul Poliției Locale Piatra Neamț, au aplicat 80 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.750 de lei, pentru încălcarea articolului 65, lit ”h”, din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

Astfel, au fost verificate 1019 mijloace de transport public de călători (autobuze, microbuze, taxiuri), 3450 persoane (pasageri, clienți ai unităților comerciale) și 375 de unități comerciale/alimentație publică.

Reamintim că purtarea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun este obligatorie, iar potrivit Legii 55/2020 ”constituie contravenții, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni, următoarele fapte săvârșite pe perioada stării de alertă: nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor”. Nerespectarea articolului de lege sus menționat atrage sancțiuni contravenționale cuprinse între 500 și 2500 de lei.

De asemenea, constituie infracțiune contra sănătății publice – zădărnicirea combaterii bolilor – ”nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemnea boli” și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Acțiunile de control în sistem integrat, în echipe mixte I.P.J, D.S.P., I.S.C.T.R., I.T.M., I.J.J.,  sau prin echipajele proprii vor fi intensificate în perioada următoare, cu scopul respectării Legii 55/2020 și a Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic