Polițiștii locali din cadrul Birourilor Ordine Publică și Siguranță Rutieră – Poliția Locală Piatra Neamț au continuat, în perioada 23.10.2020 – 25.10.2020, acțiunile specifice pe linia respectării Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea răspândirii SARS – COV2 și a hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, în contextul creșterii accentuate a numărului de cazuri de îmbolnăviri de COVID 19.

Astfel, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2000 de lei pentru nepurtarea măștii de protecție sau purtarea necorespunzătoare a acesteia în spațiile publice deschise, mijloace de transport în comun, piețe și oboare. Au fost verificate 116 societăți comerciale (unități de alimentație publică, terase, baruri, magazine). În paralel s-a urmărit menținerea liniștii și ordinii publice și siguranța desfășurării traficului rutier și pietonal. Cu această ocazie, în data de 25.10.2020, polițiștii Biroului Ordine Publică au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice adresează injurii trecătorilor și agresează verbal cetățenii, în zona supermarketului Adridan din cartierul Dărmănești. La fața locului a fost depistat și identificat V.U. (40 de ani), din Piatra Neamț, intr-o stare avansată de ebrietate, vizibil agresiv. Acesta a fost imobilizat și condus la sediul Poliței Locale Piatra Neamț, unde, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 400 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 1 (Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice).

Totodată, agenții Poliției Locale Piatra Neamț vor intensifica, în perioada imediat următoare, acțiunile de verificare și control asupra respectării H.C.J.S.U. 72/23.10.2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, impuse ca urmare a creșterii incedenței numărului de cazuri de COVID 19 la 1000 de locuitori și intrării municipiului Piatra Neamț în scenariul roșu.