Cerșetoria reprezintă primul pas către infracționalitate și delincvență, iar de la mâna întinsă până la furturi și tâlhării nu este decât un singur pas!
Așadar, SPUNE NU CERȘETORIEI!
Trei echipaje ale Servicului Ordine Publică au participat joi, 14 martie, la o acțiune pe linie specifică de prevenire și combatere a cerșetoriei.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul campaniei ”SPUNE NU CERȘETORIEI!” în parcările supermarketurilor și a Pieței Centrale din Piatra Neamț și s-a organizat la inițiativa D.A.S. Piatra Neamț și a Centrului Regional Bacău al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
În acest context au fost împărțite 250 de flaiere ce conțineau sfaturi pentru a convinge cetățenii să nu mai ofere bani cerșetorilor, mai ales în cazul celor apți de muncă. Atât polițiștii locali cât și reprezentanții Direcției de Asistență Socială și ai A.N.I.T.P. au explicat trecătorilor sau celor aflați la cumpărături, că fenomenul cerșetoriei nu poate fi limitat decât dacă toată lumea ar înțelege ca în momentul în care ajută o persoană care apelează la mila publică nu face decât să întrețină o încălcare repetată a legii. Persoanelor depistate că solicită bani trecătorilor le-a fost explicat de către reprezentanții A.N.I.T.P. ce înseamnă traficul de persoane, cunoscut fiind faptul că în multe situații cei ce apelează la mila publică nu sunt beneficiarii banilor obținuți din cerșetorie.
Unsprezece persoane au fost depistate că apelează la mila publică, 7 dintre acestea, apte de muncă, fiind sancționate contravențional cu avertismente pentru încălcarea art.2, pct. 3 din Legea 61/1991.