Mai multe echipaje de ordine publică au fost implicate într-o acțiune pe linie specifică privind prevenirea și combatrea cerșetoriei, vineri, 26 ianuarie 2024.

Au fost vizate locurile cunoscute ca fiind frecventate de persoanele care apelează la mila publică, cum ar fi zona centrală a municipiului Piatra Neamț, parcările supermaketurilor, Piața Centrală.

Astfel, au fost depistate 6 persoane care deși erau apte de muncă, cereau bani trecătorilor sau celor ce-și făceau cumpărături în diverse spații comerciale sau magazine alimentare. Respectivii cetățeni, marea lor majoritate proveniți din localitățile limitrofe au fost legitimați și mai apoi îndrumați să părăsească zona, nu înainte de a fi avertizați cu privire la respectarea Legii 61/1991, art. 2, lit. 3.

Totodată, pentru o femeie din Republica Moldova, dar cu domiciliul în Piatra Neamț, care a fost depistată solicitând bani clienților unui supermarket, au fost întocmite documentele necesare în vederea preluării acesteia de către reprezentanții D.A.S. Piatra Neamț și luarea măsurilor sociale care se impun în astfel de cazuri.

Pentru eradicarea acestui fenomen, le reamintim cetățenilor că dându-le bani celor ce apelează la mila publică nu fac decât să-i încurajeze și să-i determine să refuze munca onestă, de care marea lor majoritate sunt apți. Mai mult, aceștia sunt luați în evidențele direcțiilor de asistență socială și primesc beneficii financiare în conformitate cu nevoile pe care le au.