Polițiștii locali de proximitate (zonali) din cadrul Poliției Locale Piatra Neamț au acționat de la începutul anului și până în prezent în mai multe cartiere din Piatra Neamț, cu scopul de a cunoaște toate aspectele de ordin comunitar și de a  soluționa probleme preluate de la cetățeni, direct din teren. Polițiștii locali responsabili de zonă și-au desfășurat activitatea în Dărmănești, Precista, Mărăței și Văleni pentru rezolvarea operativă a unor situații cu impact direct asupra climatului de siguranță civică.

Astfel, au fost stabilite contacte cu toți președinții și administratorii de asociații de proprietari, cu reprezentanții unităților comerciale din zonele de responsabilitate, iar în urma verificărilor desfășurate în teren au fost identificate deficiențele și lipsurile de pe domeniul public, precum și aspectele ce țin de salubritate ori mobilier stradal deteriorat. Acolo unde au fost solicitați, în special în cartierele de case, polițiștii locali responsabili de zonă au acordat sprijin Biroului Siguranță Rutieră în cadrul unor acțiuni de identificare a persoanelor care au încălcat prevederile H.C.L. 228/2021 în privința staționării neregulamentare a autovehiculelor sau a circulației vehiculelor cu tracțiune animală.

De asemenea, politiștii locali responsabili de zonă au participat activ la campaniile de informare inițiate de Poliția Locală Piatra Neamț pe linia respectării Legii 196/2018 cu privire la obligația asociațiilor de proprietari de a repara și întreține imobilele pe care le administrează și de a încheia contracte cu operatorii de profil pentru realizarea dezinsecției și deratizării în condominii, dar și la campanii de informare privind prevenirea abandonului de animale și obligația sterilizării acestora sau la cele de identificare a persoanelor fără sprijin care au necesitat măsuri sociale din partea D.A.S. Piatra Neamț.

Ca urmare a activităților desfășurate în zonele de responsabilitate, polițiștii locali de proximitate au soluționat 189 de petiții și sesizări, 92 dintre acestea fiind preluate direct de la cetățeni. Totodată, de la începutul anului 2023 și până în prezent, polițiștii locali de proximitate au aplicat 167 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 25.710 lei.