La solicitarea reprezentanților Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț, polițiștii locali de ordine publică au participat la o acțiune comună ce a avut ca scop identificarea și informarea persoanelor fără adăpost și a celor ce apelează la mila publică, cu privire la modalitățile legale de acordare a măsurilor de asistență socială.

Acțiunea s-a desfășurat în toate cartierele municipiului Piatra Neamț, cu precădere în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele sus amintite, vineri, 16.06.2023. Au fost identificați și legitimați 18 oameni fără adăpost sau care cerșeau, marea majoritate din Piatra Neamț. Acestora le-au fost aduse la cunoștință datele la care se pot depune dosare pentru solicitarea unei locuințe sociale sau documentele necesare obținerii ajutorului social și chiar a actelor de identitate.

Oamenilor străzii depistați că apelau la mila publică, proveniți din alte comune sau orașe li s-a recomandat să se adreseze serviciilor de asistență socială din localitățile de domiciliu.

De asemenea, au fost îndrumați să se cazeze la Centrul Speranța, pentru a beneficia de măsurile de protecție socială ce se aplică în astfel de cazuri, însă majoritatea au refuzat acest lucru, preferând să-și continuie viața pe străzi, fără a renunța la obiceiurile zilnice.