Depozitarea necontrolată a deșeurilor a devenit un lucru la ordinea zilei în ultima perioadă de timp în municipiul Piatra Neamț, deși cetățenii au la dispoziție sheltere sau depozite speciale pentru resturile de mobilier, ambalajele voluminoase ori reziduurile provenite din construcții.

 

De la începutul lunii august 2022 și până în prezent, polițiștii locali din cadrul Compartimentului Protecția Mediului – Poliția Locală Piatra Neamț, au aplicat 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 27.000 de lei, toate pentru depozitarea necorespunzătoare reziduurilor. Marea majoritate a contravenienților au fost depistați ca urmare a monitorizării de către dispecerii Poliției Locale, a camerelor de supraveghere amplasate la shelterele din oraș sau a autosesizării și a investigațiilor făcute la fața locului.

Reamintim că deșeurile voluminoase din hârtie și carton se pot depozita selectiv, în tomberoanele dedicate acestui tip de reziduu care, cu putin efort (rupere, compactare), intră lejer în fanta shelterelor de colectare. De asemenea, mobilierul uzat ori alte obiecte voluminoase, resturi provenite din amenajări interioare, electrocasnice scoase din funcțiune pot fi transportate la depozitele speciale din cartierele Mărăței și Dărmănești.

Totodată, readucem la cunoștința locuitorilor municipiului Piatra Neamț și nu numai, că sistemul de supraveghere video de la sheltere este monitorizat 24 de ore din 24, iar persoanele depistate că încalcă prevederile legale în vigoare în ceea ce privește modul de aruncare a gunoiului, riscă sancțiuni contravenționale ce pot ajunge până la suma de 2.500 de lei.