Cu referire la materialul publicat on-line in data de 6.04.2017 de catre tvmneamt.ro, “ CINEVA NE ABURESTE – POLITISTII LOCALI POT DIRIJA TRAFICUL, DAR SEFII LOR SUSTIN CONTRARIUL “ prin care Politia locala este acuzata de dezinformare referitor la atributiile pe care le are in domeniul circulatiei rutiere, facem urmatoarele precizari;
1. In intersectiile cu sens giratoriu nu exista posibilitatea fizica de dirijare prin agent de circulatie, motivat de faptul ca nu poate fi asigurata vizibilitatea acestuia din toate unghiurile, pozitionarea agentului nefiind posibila in centrul intersectiei, ceea ce inseamna ca politistii rutieri nu pot realiza aceasta activitate, indiferent de structura din care fac parte.

2. Cu referire stricta la Politia locala atributiile acesteia in domeniul sigurantei rutiere sunt specificate expres in art. 7 din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata, care prevede la lit. a) faptul ca politistul local asigura fluidizarea circulatiei pe drumurile publice, si nu dirijarea acesteia ( atributie expresa a politistilor de la Politia rutiera din cadrul IPJ Neamt, alaturi de supravegherea si controlul circulatiei ) .
Mai exact, in exercitarea acestei atributii ( de fluidizare) politistul local ia masuri pentru cazurile de oprire sau stationare neregulamentara ( de ex. in statiile de autobuz, treceri de pietoni, intersectii, etc.), incalcarea normelor privind accesul interzis pe anumite segmente de drum precum si încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă.

3. Cu privire la situatia sesizata, precizam ca in zona respectiva, intrucat se efectuau lucrari in carosabil de catre administratorul drumului, iar respectivul segment de drum era semnalizat cu indicatorul ACCES INTERZIS, agentul Politiei locale se afla in exercitarea uneia din atributiile mai sus aratate, in scopul respectarii semnificatiei indicatorului, a fluidizarii traficului si prevenirii ambuteiajelor.

In concluzie, desi este evidenta situatia aglomerarilor in trafic, mai ales la anumite ore si locuri, Politia locala nu isi poate depasi atributiile legale, motiv pentru care informatiile furnizate initial au fost cele corecte precum si activitatea politistului local din situatia prezentata fiind una legala, in conformitate cu sarcinile de serviciu.
In continuare Politia locala va acorda asistenta administratorului drumului, pentru finalizarea lucrarilor si realizarea marcajelor rutiere, potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata.

Compartimentul Secretariat si Relatii Publice